Monitorszemüveg Támogatás

Monitor szemüveg - munkáltatói támogatással, monitor előtti munkavégzéshez

 

Tudatában van annak, hogy létezik egy olyan jogszabály, amelyik előírja, hogy a képernyő előtti munkavégzéshez a munkáltatónak kötelessége biztosítani a munkavállaló számára a megfelelő dioptriás vagy kékfény szűrős szemüveget?

Készült nemrégiben egy országos felmérés, amely szerint Magyarországon 10-ből 9 ember soha nem hallott a munkaadó által kötelezően és ingyenesen biztosítandó irodai szemüveg lehetőségéről, pedig minden második munkavállaló panaszkodik komoly fejfájásra és szemszárazságra a képernyő előtti munkavégzés miatt.

Egy tanulmány szerint Magyarországon az emberek 25%-a szemüveges, kutatások szerint a káros kékfény és az UV sugárzásnak köszönhetően ez 2050-re elérheti az 50%-os arányt. Köszönhető ez annak, hogy egyre több időt, akár 8-10 órát használunk olyan eszközöket, amelyek kékfényt bocsátanak ki, mint a monitorok, tabletek vagy mobiltelefonok.

Mi az a monitor szemüveg?

 

A monitor szemüveg vagy más néven kékfény szűrő szemüveg a hagyományos szemüvegekkel szemben az a különlegessége, hogy egy kékfény szűrővel ellátott és nulla dioptriás, amely azok számára javasolt, akiknek nincsen szüksége látásjavításra és azok részére, akik munkájukból vagy tanulmányukból kifolyólag hosszú órákat kényszerülnek a gép előtt tölteni. Ez okozhatja azt, hogy a látás elhomályosodik, illetve kellemetlen, tompa, néha lüktető, görcsös tarkótáji, időnként szemkörnyéki illetve homloktáji-halántéktáji fájdalmat is idézhet elő. Ezeket a tüneteket összefoglaló néven a számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómának, azaz Computer Vision Syndrome-nak (röviden CVS-nek) nevezzük. Ezen probléma megelőzése érdekében javasolt a kékfény szűrős szemüveg viselése.

Miért van szükség monitor szemüvegre?

 

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami szemfáradsághoz, a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24-szer pislogunk. Ha sokáig mereven nézünk valamit, mint például a monitort, ez a szám 7-10- re csökken. A szem korai kifáradásának a munka során az alacsony pislogási szám a meghatározó tényezője. Sokan abba a hibába esnek, hogy olvasószemüveggel ülnek a gép elé, holott a monitor egy köztes zónát képvisel, ahová más szemüveg szükségeltetik. A mai LED monitorokhoz olyan szűrő szükséges, amely a hideg fehér színű LED által kibocsátott, szemre káros ibolya-kék fény ellen nyújt védelmet! Nekik jó megoldást jelent a kifejezetten monitor előtti munkavégzésre kifejlesztett MYGLASSES kék-fényszűrős szemüveg.

Kik jogosultak az elszámolható szemüvegre?

 

Azok a munkavállalók jogosultak az elszámolható szemüvegre, akik az alábbi kritériumnak megfelelnek:

  • Ha a munkahelyén napi 4 óránál hosszabb időt tölt számítógép előtt
  • Ha nem pénztárosi, gépjármű vezetői munkakörben van foglalkoztatva, illetve nem mobil eszközt használ többségében munkája során
  • Ha nem hord kontaktlencsék, bifokális, progresszív, vagy munkaprogresszív lencsékkel ellátott szemüvegeket, illetve a fényre sötétedő többfókuszú lencsével ellátott szemüvegeket

Hogyan tudod beszerezni a monitor szemüveget?

 

Ha nagyvállalatnál dolgozol, akkor a HR-es (human resources, magyarul emberi erőforrás) kollégának kell jelezned a szemüveg iránti igényedet. Ha viszont olyan kisebb cégnél dolgozol, ahol nincs HR munkatárs, akkor az első számú vezetővel érdemes beszélned. A szemüveg beszerzése ezután vagy rád van bízva, vagy maga a cég gondoskodik róla.

Két dolgot fontos kiemelni:
 
  • A hatályban lévő rendelet szerint a munkáltató csak a minimálisan szükséges költségek megtérítésére kötelezhető, így az összeghatárt érdemes a szemüveg kiválasztása előtt pontosítani, illetve tájékozódni munkahelye belső szabályzatáról.
  • Amennyiben a szemüveg valóban csak a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges, úgy az adómentes juttatásnak minősül, azaz a szemüveg a személyi jövedelemadót szabályozó 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.8. pontja alapján adómentes juttatásnak minősül. A szemüveg biztosításához szemész orvosi vizsgálatra nincs szükség. A beszerzést terhelő áfa levonásba helyezhető amennyiben a szemüveget áfa köteles tevékenységhez használják.
Nem tartozik az adómentes körbe, tehát adóztatandó:
  • a kontaktlencse,
  • a bifokális,
  • a progresszív,
  • a munkaprogresszív,
  • a fényre sötétedő többfókuszú lencse, vagyis az olyan szemüveg, amelyet a munkavállaló a munkavégzéstől függetlenül is használ.
50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet
A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről